Noorwegen; het Amerika van Europa?

Soms moet je gewoon geduld hebben. Dat geldt voor mij als journalist die met een camper van ‘De Noordkaap naar Gibraltar’ reist om Nederlandse ondernemers te spotten. Dan moet je zo nu en dan even halt houden voor een paar loslopende koeien.
wpid-img_20140819_145601.jpg

De Nederlandse ondernemers die ik hier in Noorwegen aantref kennen deze situatie niet alleen van de weg, maar ook in hun werkzaamheden. ‘Zonder lange adem ben je nergens. De aanhouder wint’, het zijn gevleugelde uitspraken van Nederlanders die hier al jaren wonen. Noorwegen heeft een bijzondere positie: het land behoort niet tot de EU en als ondernemer stuit je daarom op een grotere stapel papierwerk, om maar iets te noemen. Maar de lijst pluspunten is eveneens lang: wat te denken van de rust, de ongerepte natuur en aantrekkelijke werktijden – een dag van 9 tot 4 is gebruikelijk -? Bovendien is het inhuren van buitenlandse ondernemers voor een klus in Noorwegen niet ongewoon. Hetgeen haaks staat op de chauvinistische kant van het land, die waarneembaar is.

Voor een enkeling bleek Noorwegen het ‘beloofde land’. Ondernemer Rob Veldhuis noemt Noorwegen zelfs het ‘Amerika van Europa’. ‘Dit is het land van de onbegrensde mogelijkheden, als je de kansen maar ziet.’ Veldhuis vertrok ruim zeven jaar geleden als fotograaf naar Roros, maar heeft zijn werkgebied intussen uitgebreid van product- en sfeerfotograaf tot importeur, exporteur en distributeur van Nederlands ‘Dutch Design’ naar aandeelhouder in de lokale bierbrouwerij. ‘Voor mij is Noorwegen de speeltuin die ik zocht’. 

Een andere Nederlander besloot in een dorp van slechts 4000 inwoners een schoenenwinkel te starten. Nu had hij de nodige ervaring in de schoenenbranche, maar er is geen bank die gaat juichen bij zo’n krappe afzetmarkt. Toch redt de Amsterdammer Ed LaPierre het al bijna tien jaar. ‘Zo’n tien jaar geleden werd er in Nederland reclame gemaakt om in Noorwegen te gaan werken. Mijn vrouw en ik zijn gegaan, maar zijn hetzelfde werk blijven doen. Schoenmaker blijf bij je leest, doe waar je goed in bent. Ik heb in de afgelopen jaren een heleboel ondernemers zien komen en gaan. Niet iedereen redt het. Het is namelijk niet zo dat Noorwegen geen geschoold personeel heeft, integendeel. Op sommige gebieden zijn ze veel verder ontwikkeld dan Nederland. Je moet hier alleen als ondernemer naartoe komen als je overtuigd bent van je eigen kunnen. Je moet iets beter kunnen dan een Noor, anders kun je beter in Nederland blijven.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s