Koningsdag in Dhaka

Ondernemers met bitterbal

Ondernemers met bitterbal

Waren er bitterballen? Ja. Was er kaas? Check. En in de hitte (45 graden) was er zelfs Unox-worst, naast een haringkar.

In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, organiseerde ambassadeur Gerben de Jong een Koningsfeest. Bij hem thuis, op de residentie.

Een eervolle plek om de verjaardag van Willem-Alexander te vieren en bovendien krioelde het tussen alle versnaperingen van de ondernemers. Een perfecte plek voor wereldveroveraars.

Bangladesh, een land met groeicijfers van rond de 7% trekt deze Nederlanders aan; ze zien stuk voor stuk mogelijkheden.

wpid-20140427_201459.jpg

Zo ontmoette ik David Zwagemaker, een Hollander die voor het Duitse Rocket Internet bestaande online businessmodellen in landen in ontwikkeling introduceert. Zwagemaker lanceert Lamudi.com, een Bangla-versie van Funda.nl.

Ook Jordi Meijer van ControlUnion was van de partij; een bedrijf dat voortkomt uit de Rotterdamse haven. Hij voert in Bangladesh inspecties uit en certificeert. Met een kantoor in zowel Dhaka als Chittagong (de havenstad in het zuiden), voorziet hij bedrijven en ook kledingmerken als C&A van (duurzaamheids-)certificaten.

image

Tussen tientallen ondernemers in de waterindustrie en textielindustrie (ik liep zelfs de Bangla-textieldirecteur tegen het lijf die me eerder deze week niet in zijn fabriek wilde binnenlaten), kwam ik Nick Veldwijk tegen. Naast zijn werk voor Simavi werkt hij bij ‘Borrel of the Pyramid‘. Bij het horen van de naam dacht ik dat ik misschien een glaasje teveel gedronken had, maar de uitleg van Veldwijk was helder. Ze helpen sociale ondernemers (en NGO’s) die kansen zien voor business voor de 4 miljard meest arme mensen op de wereld. Te meer omdat deze groep een enorme -toekomstige- koopkracht vertegenwoordigen.

Meervoudig gehandicapte jongeren aan het werk in de werkplaats van Niketan

Meervoudig gehandicapte jongeren aan het werk in de werkplaats van Niketan

Een mooi voorbeeld hiervan trof ik voorafgaand aan de receptie. Ergens ver weg van alle kaas en bitterballen op het platteland van Bangladesh, heeft Antoinette Termoshuizen een huis voor verstandelijk- en lichamelijk gehandicapten opgezet. Voor deze groep is er in dit land veelal geen plaats. Termoshuizen besloot jaren geleden juist voor deze kwetsbare jongeren een thuis te bouwen, waardoor ook de acceptatie van een handicap of handicaps door de samenleving in Bangladesh wordt vergroot. Meijer van ControlUnion ondersteunt de stichting financieel.

Antoinette Termoshuizen met een van de jongeren

Antoinette Termoshuizen met een van de jongeren

En tijdens haar werk bedacht ze een nieuw concept: een bio-afbreekbare luier. Luiers zijn in haar business broodnodig, maar sterk vervuilend en bovendien duur. Ze zag een aantal jaren geleden mogelijkheden in een zachte bamboevariant die goed absorbeert en bovendien als compost kan dienen.

De TUDelft heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan en hopelijk lukt het Termoshuizen om – met investeerders – deze luier verder te ontwikkelen. Vanuit Afrika is er inmiddels al veel interesse.

En zo wordt een gehandicapten-verzorger ergens op het platteland van Bangladesh ineens een rasondernemer.

De kok van Niketan

De kok van Niketan

6 gedachten over “Koningsdag in Dhaka

  1. Borrelen in de residentie ten laste van de publieke portefeuille in een ontwikkelingsland….Vreselijk.

  2. Beste Herman Nieuwenhuis. De Nederlandse ondernemers zouden niet in Bangladesh zijn als er ook niet verdiend wordt. Juist in ontwikkelingslanden liggen voor internationaal ondernemende Hollanders veel kansen. Volgens deze ondernemers biedt de ambassade in Bangladesh juist ondersteuning, hetgeen uiteindelijk opbrengsten genereert. Voor Nederland en voor Bangladesh. Het gaat op die manier niet enkel ten laste van de (Nederlandse) publieke portefeuille, maar vult deze tegelijkertijd ook.

    • Pardon? Welke redactie reageert hierop? Doet FD de woordvoering voor de posten? Dan zal de redactie het ook niet eens zijn met de suggestie dat die ondernemers dan uitstekend zelf zo’n borrel kunnen organiseren. Rosenthal heeft aan het begin van zijn bewind eens iets over diplomaten in den vreemde gezegd hetgeen hem zijn populariteit binnen BuZa kostte. Voor ondernemers is nu toch bijna het DGGF operationeel? Steun genoeg dus uit publieke middelen.

  3. Beste Herman Nieuwenhuis. De redactie van dit blog is inderdaad de redactie van het FD, BNR en het project Wereldveroveraars. (www.fd.nl/wereldveroveraars) De reizende verslaggever aanwezig tussen de ondernemers in Dhaka is Karen Eshuis.

    • FD moet een beetje oppassen. Columnisten van deze krant schrijven regelmatig voor de hand liggend vanuit het perspectief van het eigen belang.De midkap-belegger die schrijft dat aandelen het dit jaar helemaal gaan worden bijvoorbeeld. En wereldveroveraars heb ik altijd al een gehyped dingetje gevonden. Bovenstaand bevestigt me daarin.Ik zou in het vervolg eerst eens het verloop van een discussie afwachten alvorens er als redactie in te springen.

      • We zijn altijd benieuwd naar dergelijke opvattingen van onze lezers. Misschien kunt u een keer langskomen op de redactie voor een kop koffie om uw mening te delen? Ook bent u van harte welkom op een evenement van wereldveroveraars om het eens van dichtbij te bekijken, samen met andere ondernemers in het netwerk? De eerstvolgende is 13 mei. Mocht u op dit aanbod in willen gaan, mail dan graag even naar wereldveroveraars@fd.nl of eshuis@fd.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s