‘Visa Round’

BkJEZg-IUAADV20Zou een ondernemer ook vaak op deze stoel zitten?  Ik vraag het me af terwijl ik plaatsneem achter loket 8. Loket 1 tot en met 7 heb ik netjes afgewerkt, met uitzondering van 2 en 5. Vraag me niet waarom.

Op de zevende verdieping van een flatgebouw in Peking zit deze visumdienst van India. De procedure begon modern:online.  Maar bij ieder loket komt er een papier bij. En een stempel. Deze moet voor 5 yuan iedere keer gekopieerd worden, waarvoor je telkens weer een bonnetje moet kopen. U begrijpt, dit duurt wel even.

Terwijl ik in mijn beste Chinees de procedure volg, denk ik aan alle ondernemers. Zitten die ook vaak in zo’n situatie?  Hij of zij moet ook vast wel eens op het laatste moment vanuit China naar India? Het kost klauwen met geld en is tijdrovend.

Lucas van Oostrum van Aerialtronics maakt gebruik van een visumdienst, maar moet regelmatig zelf naar Den Haag om thee of koffie op een ambassade te drinken.  Hans de Vet van Ledgo moet zijn ingehuurde personeel binnenkort vanuit Libanon naar Jordanië sturen.  Geen enkele ondernemer ontkomt aan de ‘visum round’.

En dan begint de reis pas. Ik slijt mijn dagen in terminals, van Doha naar Oman naar Libanon naar Caïro, naar Peking en Shanghai.  Is de trein naar Shanghai vol?  Oké,  nemen we het vliegtuig.  Ik waan me een echte wereldveroveraar.

Ondertussen krijg ik berichten van ondernemers die alweer in Londen of de Verenigde Staten zitten.

Ook al is het tijdrovend,  het blijft tegelijkertijd onwaarschijnlijk hoe snel je zoveel van de wereld kunt zien. Van kamelen en drones in de woestijn van Oman, naar tv-shows in Midden-Oosten, richting mijn voormalige woonplaats Peking. En dit is nog maar het begin.

 

Een gedachte over “‘Visa Round’

  1. Het komt mij heel bekend voor, ik heb ondertussen aardig wat ervaring opgedaan om Indiase Visa hier in Nederland te verkrijgen. Gelukkig kun je in Den Haag goed en redelijk snel terecht bij het Services punt, BLS visa op de laan van Meerdervoort. Zelfs de benodigde 2 x 2 inch pasfoto’s kun je er in een automaat laten printen. Op de website http://www.visuminfo.nl staat overigens heel veel bruikbare informatie voor zowel zakelijke als Prive bezoeken aan die landen waar je een Visum voor nodig hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s