Kapotte drone

De dag begon veelbelovend. De zon kwam op. Het woestijnzand gaf een gelige gloed aan het ochtendgloren. Ja. Zo klinkt internationaal ondernemen wel héél romantisch. Hoe goed de dag ook begon, daarna leek alles, maar dan ook werkelijk alles in Oman tegen te zitten.

De drones en alle technische apparatuur van Aerialtronics en het consortium waar het Hollandse bedrijf mee samenwerkt staan bij de douane. Of liever gezegd, achter de douane. Een ander deel bevindt zich bij DHL. Nu klinkt DHL als een zeer geavanceerd, internationaal bedrijf, maar in Oman blijkt de werkelijkheid toch iets weerbarstiger. Ook bij de douane.

.wpid-IMG-20140324-WA0015.jpg

Toch laten Lucas van Oostrum en zijn kompaan Yannic van Moerkerk zich niet uit het veld slaan. Vrijwel niemand binnen het consortium, bestaande uit Italiaanse, Slowaakse en Belgische partijen, lijkt zich op te winden over de vertraging. Morgen moet er al vanaf een airforcebase in de woestijn een demonstratie gegeven worden. Maar het testen en synchroniseren van de apparatuur op de basis is lastig als de spullen niet worden vrijgegeven.

Na urenlang wachten op de juiste handtekening van de juiste persoon, worden de spullen met twee dagen vertraging vrijgegeven. Het is intussen zo laat dat de avond in Muscat nadert. De ondernemers besluiten voor een alternatief te gaan: terug naar het hotel om de drones daar te testen. Op de basis wordt het te vroeg donker.

wpid-IMG-20140324-WA0008.jpg

Hotelkamer 144 ontpopt zich tot een waar technisch centrum. En dan volgt opnieuw een tegenslag. De nieuwste drone van Aerialtronics heeft de tocht in zijn koffer met DHL niet overleefd. Een van de ‘tentakels’ is beschadigd. Zo kan de drone onmogelijk de lucht in. Terwijl in mij een lichte paniek opwelt, zoeken Yannic en Lucas naar oplossingen. ‘Het heeft geen zin om hier van te balen’, reageert Van Oostrum. ‘Wie heeft epoxy?’, vraagt Yannic. De drone wordt gerepareerd: ducktape, een stuk laken en lijm. Wat heb je nog meer nodig?

wpid-IMG_20140324_175136.jpg

Dit wordt nachtwerk. ‘Internationaal ondernemen is niet zo romantisch als de mensen om me heen vaak denken’, merkt Yannic droog op. ‘Op Facebook zien ze alleen de zonsondergang en de biertjes. Maar dat we ook nachten doorhalen en continu flexibel moeten zijn? Dat weet niemand.’

2 gedachten over “Kapotte drone

 1. Welkom in het midden oosten.
  Je moet er veel gedult hebben, en dan kom je er wel.
  De leefwijze aanpassen doet wonderen.
  Het komt allemaal wel boekkra of bab boekkra , morgen of over morgen.
  Have fun
  Dion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s