Drones

Er gaat een wereld voor me open. In minder dan een week tijd ben ik van mijn oude Nokia telefoon (geen smartphone) en mijn good-old platenspeler overgestapt naar de wereld van Google Glass en drones.

Tot voor kort dacht ik bij een Google Glass aan het jaar 2030 en bij drones aan oorlog. Ik heb het mis. De toepassingen van techniek zijn overal om ons heen. Een wijs man zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Met mijn ouderwetse blik zag ik ze niet. Maar met de Google Glass op mijn neus tussen de drones, is mijn wereldbeeld behoorlijk veranderd. En dat in de zandbak van Oman.

In een land als Oman, waar ik momenteel verblijf, is het contrast tussen ‘de oude wereld’ en ‘de nieuwe wereld’ enorm zichtbaar. Gisteren, bij aankomst op de luchthaven in Muscat werden visa en paspoorten niet gescand, maar zaten tientallen mannen met tulband en een witte jurk die “dishdasha” wordt genoemd minutenlang te staren naar de paspoorten. Om ze vervolgens met een stempeltje geldig te verklaren. Het proces stond in schril contrast met de koffers vol apparatuur om drones in de lucht te houden, die even later door de ouderwetse douane moesten.  Of dit gelukt is, vertel ik later.

De drones, of zogeheten onbemande vliegende apparaten (uav’s), zijn in Oman dankzij de Nederlandse ondernemers van Aerialtronics. Een onderneming uit Den Haag van mede-oprichter Lucas van Oostrum. Morgen reis ik met hem en zijn collega Yannic van Moerkerke af naar een air force base in de woestijn waar deze week demonstraties worden gegeven aan veiligheidsdiensten, waaronder de brandweer en politie van Oman.

De Hollandse techneuten/ondernemers proberen me continu uit te leggen wat de toepassingen van drones kunnen zijn. Dit loopt uiteen van een bouwvakker die een gat in het dak kan detecteren zonder steiger, tot het bewaken van de ellenlange grenzen van Oman. Of het in beeld brengen van sportevenementen of natuurgebieden. Onbemand. Ook in gebieden die moeilijk toegankelijk of gevaarlijk zijn voor mensen.

Kijk maar eens naar deze opnames met een drone van de Niagara Falls.

Een mogelijke toepassing is het scannen van de route die Obama morgen aflegt tussen hotel Huis ter Duin en Den Haag. Met behulp van een drone kan deze gemakkelijk in kaart gebracht worden. Alle mogelijk risicovolle locaties op de route worden met een drone binnen no-time opgespoord.

Alleen zijn commerciële drones in Nederland verboden. En dus zoekt ondernemer Van Oostrum naar kansen buiten de landsgrenzen. Een wereldveroveraar pur sang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s