Een Spaanse tandarts in Oss

wpid-20140905_184636.jpg

De weg van Barcelona naar Madrid is lang, zinderend heet en vooral: leeg. Rond Zaragoza lijkt het gesteente langs de kant van de weg door de zon in de fik te staan. Je kunt je vurig voorstellen hoe hier tijdens de Spaanse burgeroorlog grote veldslagen werden uitgevochten. (De slag om Belchite)

M’n hippiebus, gehuurd voor de tocht van de Noordkaap tot Gibraltar, heeft helaas geen airconditioning. Terwijl het zweet van mijn voorhoofd gutst, verbaas ik me over de leegte op deze snelweg. Zou dit voor de crisis in Spanje precies zo zijn geweest? Ik zie een vrachtwagen: vervoer tussen Barcelona en Madrid. Maar het blijft bij een enkele. Ik moet tanken, en het lijkt wel alsof ik een foute wildwestfilm ben beland. De diesel stinkt harder dan elders en ik moet drie keer roepen voordat ik mag betalen.

wpid-20140905_175720.jpg

Eenmaal aangekomen in Madrid doemen de vestigingen van grote multinationals op. Vodafone, L’óreal, ze zijn er allemaal. Maar tussen deze panden aan de rand van de stad staan hele bedrijventerreinen leeg. En ook in de stad staat in iedere straat wel iets te koop.

 

Ik spreek de Nederlandse ondernemer Henk van Soest. Met zijn werving- en selectiebedrijf Trabajar en Holanda helpt hij jonge, net afgestudeerde Spanjaarden aan een baan in Nederland. De werkloosheid onder jongeren in Spanje ligt nog altijd boven de 55%; een ‘verloren generatie’. Ze studeren af en met het papiertje in de hand trekken ze weer in bij opa, oma, pa en ma op het platteland.

Te koop in MadridIn Nederland zijn er in bepaalde sectoren nog altijd tekorten: in de scheepsbouw of in de zorg. Tandartsen bijvoorbeeld. Van Soest vertelt me dat maandagochtend weer 11 Spaanse tandartsen via zijn bedrijf aan een cursus Nederlands beginnen. Via de Nederlandse ondernemer hebben ze een baan gevonden in… Oss. Volgens Van Soest neemt de bereidheid onder Spaanse jongeren om over de grens aan de slag te gaan toe. Want, wat is je alternatief?

Ik blijf me verbazen over Europa, het Europese model en over de crisis die de afgelopen jaren met name hier in Madrid zo zichtbaar zijn sporen naliet. Op straat in Madrid ligt een jongeman, een zwerver. Een oudere dame knielt en geeft hem een rol koekjes.

IMG_2801

Een gedachte over “Een Spaanse tandarts in Oss

  1. Wát een herkenbare blog. Ik had hem kunnen schrijven, onderweg in de Rocinante. En ik héb het ook geschreven, al langer dan een jaar geleden, onderweg in hetzelfde land.

    Maar geen misverstand of andere gekke gedachten; ik ben volkomen oprecht. Europa, anno 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s