Wereldveroveraars dicht bij huis

Tres Chic in Hengevelde

Très Chic in Hengevelde

Een wijs persoon zei ooit tegen me: ‘Sommige mensen zien de hele wereld, en dan zien ze nog niets’. Halverwege mijn tocht langs Nederlandse ondernemers in Europa – van de Noordkaap tot Gibraltar- moet ik even denken aan deze wijze woorden.

En niet zomaar. Voor een bruiloft van een goede vriendin reis ik tussen Noord-Europa (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland) richting Zuid-Europa (België, Frankrijk en Spanje) even langs Nederland. Langs mijn geboortedorp; Hengevelde. Zouden ook hier ‘Wereldveroveraars’ zitten? Ongetwijfeld.

Hengevelde ligt in Twente, daar waar de textielindustrie decennialang hoogtij vierde. Zo ook in mijn dorp. Toen ik opgroeide lag het aantal moeders mét baan hoger dan anno 2014. Wanneer ik uit school kwam zaten moeders niet thuis met een kop thee, maar in het naaiatelier van bruidsmodebedrijf Très Chic.

Geheel toevallig bestaat Très Chic deze week 50 jaar. Voor deze feestelijke gelegenheid heeft ceo Brian Kuipers een immens grote tent uit het grasveld gestampt waarin een tentoonstelling te zien is van alle bruidsmode van 1964 tot en met 2014. Zijn vader, Marinus Kuipers (85), richtte het bruidsmodeconcern op. Gestaag groeide het bedrijf, totdat er een nieuwe plek voor het atelier gevonden moest worden. Hierover zegt vader Kuipers in de regionale krant Tubantia:

“Het stuk grond dat we op het oog hadden was van de kerk. Ik moest dus naar de pastoor om toestemming te vragen. Toen deze mijn plannen had gehoord, wees hij me kwaad de deur. Jonge dames aan het werk zetten in plaats van dat ze thuis bleven om het huishouden te doen en kinderen te krijgen, dat was een duivels plan. Een tijdje later kwam de pastoor hier toch op terug. Vlak bij de kerk bood hij me een stuk grond waar ik een nieuw naaiatelier kon bouwen. Toen ik vroeg waarom hij zich bedacht had zei de pastoor: ‘De duivel kun je maar beter dichtbij hebben, dan weet je tenminste wat hij doet. Marinus kan er nog steeds om lachen. “Dat waren echt andere tijden.” 

Maar pas begin jaren ’90 weet het bruidsmodeconcern uit te groeien tot een internationaal concern. Onder de leiding van Brian Kuiper. Dat Très Chic in Hengevelde anno 2014 is uitgegroeid tot het derde grootste bruidsmodeconcern in Europa, met een jaaromzet van €4,5 mln, weet menig dorpsgenoot niet. Reden voor mij om de Wereldveroveraar in mijn eigen dorp op te zoeken: zoon Kuipers.

Ik ontmoet hem in het weekend, voor een kop koffie. Hij vertelt hoe hij het bedrijf van zijn vader, waar begin jaren ’90 nog 145 naaisters werkten, moest terugbrengen tot 20 dames. De hele productie werd verplaatst naar China. Maar hoe begin je als ‘textielboer’ in het gesloten China een eigen fabriek? ‘Via een Amerikaans bedrijf kreeg ik eerst contacten in Taiwan, en via Taiwan kwam ik in China terecht’, legt Kuipers uit. Hij vertelt honderduit over hoe hij zijn rechterhand in China ontmoette. Hoe hij een naaiatelier oprichtte in China, in een tijd dat China voor buitenlandse bedrijven nog grotendeels gesloten was.

En als ik hem vraag naar de afzetmarkt, dan vertelt hij dat Très Chic inmiddels 60% van alle jurken verkoopt in Duitsland. Slechts 10% is bestemd voor de Nederlandse markt. De rest gaat naar Oostenrijk, Denemarken, België en zelfs Libië. ‘En hoe vind je die markten?’, vraag ik vrij onnozel. Kuipers: ‘In de beginjaren reed ik met mijn bus naar een stad ergens in Europa en dan vroeg ik aan de eerste de beste vrouw op straat: “Als u morgen trouwt, waar koopt u dan uw jurk?”, dan wist ik meteen waar ik moest zijn.’

Terwijl ik de hele wereld rondreis voor Wereldveroveraars van BNR en FD en even terugkeer voor een bruiloft in mijn geboortedorp, kom ik de grootste Wereldveroveraar tegen die ik tot nu toe heb ontmoet. Ik glimlach en denk aan de wijze woorden. Sommige verhalen liggen aan je voeten, je moet ze alleen wél zien.

Een gedachte over “Wereldveroveraars dicht bij huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s