Ondernemers kweken in India

Ineens is alles stikdonker. Ah, weer stroomuitval. Na een week in India ben ik gewend geraakt aan het ronkende geluid van het noodaggregaat dat aanslaat. Maar vanavond is het evenement van Wereldveroveraars. Dan leggen we verbinding tussen New Delhi en een zaal vol ondernemers in Rotterdam. Ik duim dat de lijn het houdt en anders… roep ik de hulp in van Rural Spark.


In Delhi ontmoet ik Bart Naaijkens en Evan Mertens. Ergens middenin een woonwijk zit hun bescheiden witte huis waar ze wonen en kantoor houden. De jonge ondernemers hebben een gigantisch doel: 400 miljoen mensen in India hebben geen toegang tot elektriciteit. Dat moet veranderen. Rural Spark wil het ‘internet van stroom’ worden, in India.

Bart Naaijkens en Evan Mertens van Rural Spark, Delhi

Bart Naaijkens en Evan Mertens van Rural Spark, Delhi

Maar hoe creëer je nieuwe ondernemers in India? Rural Spark wil in dorpen zonder toegang tot elektriciteit een ‘local supplier’ installeren. Deze lokale ondernemer huurt een zonnepaneel en een zwart kastje van Rural Spark. Hierop zitten accu’s die weer verhuurd worden in het dorp. Is de stroom op? Dan kan de kleine box weer aan de grote zwarte box bij de lokale ondernemer. Dát is nog eens sociaal ondernemen.

Dat weet ook GDF Suez. Het megabedrijf investeerde €150.000 in het plan van de heren van Rural Spark. Maar dat geld is bijna op.

Ondertussen werkt het systeem al en klussen de ondernemers/techneuten aan een verbeterde versie van hun systemen. Op tafel staat het nieuwe model; uitgeprint met een 3D-printer.

De techniek vormt het probleem niet, weten ook de jongens van Rural Spark. Wat investeerders willen weten is hoe de heren hun geld op het platteland van India gaan innen. Een zonnepaneel en een zwarte box vol stroom is voor Indiase begrippen een behoorlijke investering. En dus moeten de ‘local suppliers’ de spullen huren. Maar probeer maar eens een maandelijks contract ‘à la Ziggo’ af te sluiten in de binnenlanden van India. Daar waar geen infrastructuur is, laat staan een financiële infrastructuur.

Toch geeft Rural Spark niet op. Integendeel. Ze geloven in hun model. Bart Naaijkens vertelt me over zijn plan om prepaid kasten in te voeren, een gangbaar abonnementsmodel in India. Dit vergt technische aanpassingen, maar zou een doorbraak kunnen betekenen voor 400 miljoen Indiërs die het ronkende geluid van een noodragegraat niet eens kennen.

 

2 gedachten over “Ondernemers kweken in India

  1. Pingback: Financial Newspaper (FD) on Rural Spark as ‘Wereldveroveraars’ | Rural Spark.

  2. Pingback: Wereldveroveraars 27 mei | Expo 2017 Kazachstan | wereldveroveraars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s