Kolkata mag als laatste zijn stem uitbrengen

Uitleg over elektronisch stemmen in Kolkata | Reuters

Uitleg over elektronisch stemmen in Kolkata | Reuters

Hij rijdt in een typische ‘Ambassador’ auto. Een klassieker. De ramen wagenwijd open. De warme wind van circa 40 graden waait naar binnen. Alle auto’s rijden met vlaggen. Sommige straten van Kolkata worden geblokkeerd door veiligheidspersoneel. ‘Sorry Ma’am. It’s almost election day.’

Maandag mag hij stemmen. Of ik Modi ken, vraagt hij. ‘Ja, maar wat vind jij van hem?’, vraag ik. Sinds mijn komst in India, en sinds het begin van de verkiezingen in de grootste democratie ter wereld, probeer ik te vatten hoe dit proces verloopt. Een bijna onmogelijke opgave, zo blijkt. Hoe dan ook: volgende week op 16 mei zal er een uitslag zijn.

Ik ben net geland in Kolkata, één van de laatste steden waar men naar de stembus mag. ‘Modi is een goede leider. Niet corrupt. In Kolkata wil iedereen Modi.’

Narendra Modi, man van de straat. Van theestalhouder schopte hij het tot politicus. Zijn partij Bharatiya Janata Party (BJP) doet hij volgens onze FD-man in India vooral goed bij de stedelijke middenklasse. De regerende Congrespartij kampt namelijk met een gebutst imago vanwege corruptieschandalen. De partij heeft Rahul Gandhi als premierkandidaat, de zoon van partijvoorzitter Sonia Gandhi en achterkleinzoon van vader des vaderlands Jawaharlal Nehru.

Ik zie inderdaad overal vlaggen wapperen in Kolkata. Maar wie is nu voor wie? ‘Op wie stem jij nu maandag precies?’, vraag ik. ‘Ma’am, ik ben een communist’. Tsja. Een Modi-fanaat én een communist; het wordt er niet helderder op. Iemand had me al ingefluisterd dat er in Kolkata inderdaad veel communisten zijn. De BBC zocht in 2006 al uit waarom er hier nog steeds zoveel communisten wonen: lees hier het verslag (zonder pasklare verklaring overigens).

Terug naar de aanvoerder van de hindoenationalisten: Modi. Hij is omstreden. In het gebied rondom Bangladesh – waar ik nu vertoef-, wonen veel mensen uit Bangladesh. Veelal moslims. Modi heeft zich tijdens de verkiezingen laten ontvallen dat hij alle ‘illegalen uit Bangladesh rechtstreeks terugstuurt naar Bangladesh zodra hij wint’. Bij geweld in Assam kwamen vorige week meer dan dertig moslims om het leven. Andere politieke partijen rekenen Modi dit geweld aan.

In 2002 werd zijn naam ook in verband gebracht met geweld tegen moslims. Modi is de hoogste minister in Gujarat en daar kwamen bij rellen destijds duizenden mensen om toen Hindoe-fanatici hun woede uitten op moslims.

Langzaamaan begin ik er eigenlijk steeds minder van te begrijpen. Maar één ding is duidelijk. Zoals FD-correspondent Caspar Thomas terecht zegt:  India – meltingpot van kasten, geloof en taal – heeft behoefte aan een premier die de sektarische verschillen kan overstijgen. En Modi staat bekend als een man die juist verdeeldheid brengt.

En dat vinden ook de Nederlandse ondernemers die ik hier spreek. Ze volgen, een enkeling daargelaten, het nieuws rondom de verkiezingen op de voet. ‘Als er na de 16e een compleet nieuwe regering komt, moet ik wel zorgen dat ik mijn contacten onderhoud’, weet Vincent van Noord van Bricks India. ‘Maar gelukkig blijft de ambtenarij grotendeels zitten.’

Voor wie het allemaal niet meer kan volgen? Lucas Waagmeester zette voor de NOS de grootste partijen keurig op een rijtje.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s