Oranje fiets in Old Delhi

IMG_2116Het voelt ietwat onwennig: knaloranje fietsen te midden van de chaos van Old Delhi. En dat om 6 uur ’s ochtends. Toch is dit de dagelijkse werkelijkheid van fietsondernemer Jack Leenaars. Sinds 2009 organiseert hij fietstochten door de smalle steegjes van miljoenstad Delhi.


IMG_2133Op deze vroege ochtend staan er drie groepen klaar; een Nederlandse groep toeristen en twee Engelstalige groepen. Jack vertrekt met de Hollanders, zijn werknemers verdelen zich over de andere groepen.

De ondernemer belandde tien jaar geleden als correspondent in India. Maar met zijn fietsbusiness verdient hij naar eigen zeggen een betere boterham. In totaal heeft hij 20 mensen aan het werk in zijn ‘fietswinkel’ die inmiddels is uitgegroeid tot een ‘wagenpark’ van 85 knaloranje tweewielers.

‘Mag ik een iets kleinere fiets?’, vraagt Debby Snelders. Ze is ondernemer en heeft een reisbureau voor kleinschalige reizen. Met haar klanten trekt ze door India. Een van haar klanten is Koos uit Groningen. Toevallig ook een Nederlandse, internationale ondernemer. Hij is de oprichter van Sambalshop en verkoopt zijn specerijen in Maleisië. Dat lijkt de omgekeerde wereld: sambal exporteren vanuit Nederland naar Azië. Maar Koos weet op zijn oranje fiets piekfijn uit te leggen dat juist de authentieke sambalrecepten in de Indonesische gemeenschap in Nederland het best bewaard zijn gebleven. Die ‘echte’sambal produceert en exporteert hij. Heel Azië heeft hij gezien, behalve India.

IMG_2146

Volgens Jack Leenaars is er geen betere manier om New Delhi te ontdekken dan op de fiets. ‘Ik houd van fietsen, van verhalen vertellen en van ervaringen delen. Dat komt allemaal samen in mijn bedrijf hier.’

Een makkelijke fietstocht is het niet. Op straat liggen mensen te slapen. Een man wast zich in een tobbe. Kippen worden geslacht, pal naast hopen vuilnis in de smalle steegjes. De geuren en kleuren zijn overweldigend. ‘Sommige klanten komen hier vol bravoure aan, maar worden tijdens de fietstocht steeds stiller. Je krijgt zoveel indrukken te verwerken. Old Delhi is een wereld, zoals wij die niet kennen.’

IMG_2158Langzaamaan ontwaakt de stad waarin zo’n 20 miljoen mensen wonen op de oppervlakte van de provincie Utrecht. Leenaars vertelt over het leven in de smalle steegjes, de grote moskee, de heilige rivier en neemt zijn groep mee naar een opvang voor gehandicapte koeien; een heilig dier in India.

IMG_2149Ook de verkiezingen in de grootste democratie ter wereld passeren de revue. Op 16 mei verwacht India de uitslag bekend te kunnen maken.
De Nederlandse ambassadeur in India, Alphons Stoelinga, is volgens dit artikel diep onder de indruk van het verkiezingsproces in India. ‘In mijn land gebruiken we nog altijd papier en potlood’.

Volgens hem zijn er voor Nederlandse ondernemers met name kansen op het gebied van landbouw, sport, watermanagement, havens, onderwijs en tenslotte: in de toeristische sector.

IMG_2157Een ‘tip’ die Jack Leenaars vijf jaar geleden al ter harte heeft genomen.

 

5 gedachten over “Oranje fiets in Old Delhi

  1. Ben blij dat ik deze oranje flauwekul 20 jaar geleden niet heb meegemaakt in Dehli , maar het voorziet natuurlijk in de behoefte om de bange toerist in den vreemde iets vertrouwds geven 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s