De ‘hobbels’ van China

China Nout Wellink spreekt in het FD over de ‘hobbels’ van China. Lees het interview van collega Leon Willems hier.

De problemen die de commissaris van de Bank of China noemt? Overcapaciteit en milieuvervuiling. Plotselinge krapte op de interbancaire markt of een lokale bankrun. Geleend geld, een vastgoedzeepbel, leningen die nergens in de officiële boekhouding zijn terug te vinden. Onderpand op leningen die veel minder waard blijken dan gehoopt. De rente en de wisselkoers die niet tot stand komen door vraag en aanbod, maar van bovenaf worden bepaald. Goed, Nout kan nog wel even zo doorgaan. Mislukkingen die horen bij de liberalisering van een economie.

Ik loop momenteel kuchend door de straten van Peking. De stad waar ik 1,5 jaar woonde en nu voor wereldveroveraars weer even mag aandoen. De foto hierboven is momenteel mijn uitzicht. Milieuvervuiling? Oordeel zelf.

Zaterdag was ik nog in Tianjin, in kassen die door een Nederlandse ondernemer worden gevuld. De hectares bomvol kassen stonden in Binhai, een stad die volgens ondernemer Eelco Wolthuizen ‘op de groei’ wordt gebouwd. De overheid investeert in infrastructuur, in hele steden. Maar er woont geen ziel. Ik reed met de Nederlandse ondernemer in zijn Lantra over driebaanswegen. Lege driebaanswegen. Langs foeilelijke hoge woontorens. Allemaal leeg. Naast de kassen stond Happy Valley, een pretpark. De parkeerplaats? Volkomen leeg.

Droomwereld

Ik heb zo maar een vermoeden dat Wellink gelijk heeft. Milieuvervuiling? Check. Vastgoedzeepbel? Check. Infrastructurele projecten aangelegd met geleend geld? Check. De wereld waarin ik hier wandel lijkt op een hele grote fantasiewereld. Alsof je leeft in een droomwereld. Ken je de film The Truman Show? Dat idee.

Het is niet dat alleen Nout Wellink de problemen analyseert. Hordes Chinezen, ook de overheid, zijn zich zeer bewust van de grote gevaren die het huidige China herbergt. Premier Li Keqiang gaf afgelopen vrijdag een speech tijdens de opening van het Boao Forum, een Forum waarbij alle grote Aziatische leiders bijeenkomen. In deze speech was Li zeer duidelijk over China’s leidende rol in de regio, maar hij was ook ongekend kritisch over zijn eigen land en de ‘uitdagingen’ waar China anno 2014 voor staat.

Vastgoed

Een van die ‘hobbels’ is volgens Wellink de vastgoedmarkt. In Chengdu, in het westen van China, sprak ik deze week de Nederlandse vastgoedondernemer Peter Kuppens. Hij was eveneens kritisch over de waardeontwikkeling van vastgoed in China. En over de kwaliteit van de gebouwen.

En dat heb ik als ‘reizende reporter’ aan de lijve ondervonden. De meeste gebouwen zijn hier in de jaren ’80 en ’90 in razend tempo uit de grond gestampt. En dat merk je, vooral ’s nachts. De meeste hotels zijn met zulke slechte materialen gebouwd dat je iedere stem in de kamers naast je hoort. En inderdaad, ook iedere Chinese rochel. Ik wil niet klagen over mijn reis, maar nachtenlang wakker liggen van het gerochel van je Chinese buurman is niet prettig. Met de nodige wallen tot gevolg.

Kwaliteit van gebouwen

Overigens stond in de China Daily dit weekend een kritisch stuk over de kwaliteit van het vastgoed in China. De auteur, verbonden aan de Renmin Universiteit, stelt dat de gebouwen die dertig jaar geleden gebouwd zijn nu alweer op instorten staan. Juist nu de vastgoedprijzen van deze panden door het dak gaan. En wie betaalt de rekening als zo’n gebouw instort? De bank? Is de eigenaar van een ingestorte woning nog verantwoordelijk voor de torenhoge lening op zijn puinhopen?

De auteur pleitte ervoor om nu al een compensatiesysteem op te richten, voordat alle gebouwen daadwerkelijk omvallen. Om zowel de bank als de bewoner financieel veilig te stellen.

Om over de doden nog maar te zwijgen.

Ja, dit is China. De problemen ontstaan door kortetermijndenken, worden opgelost door weer een nieuwe kortetermijnoplossing. Nout Wellink heeft gelijk: dit land heeft nog een lange weg te gaan.

 

 

Een gedachte over “De ‘hobbels’ van China

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s