Duizend-en-een-nacht

IMG_1901
Hij heet Sattar Saad, komt uit Irak en mag zich winnaar noemen van The Voice of Arab.

Ik trof hem voor het toilet. In de coulissen van het decor van de Arabische versie van John de Mol’s gevierde televisieprogramma. Net na zijn overwinning. De vlag van zijn land wapperde om zijn schouders.

Ik vond dat ‘ie wat treurig keek voor een zanger die zojuist voor het oog van honderd miljoen kijkers, in twintig verschillende Arabische landen, met de winst aan de haal was gegaan.

Hij was in gesprek met één van de presentatoren, de Egyptische acteur Mohamed Karim. Was hij zich bewust van het feest dat zijn overwinning in de staten van Baghdad veroorzaakte?

Sattar Saad versloeg in de finale van de zangwedstrijd drie andere kandidaten. Uit Irak, Syrië en Egypte. Volgens een fan van de deelnemer uit Syrië was de winst niet helemaal terecht. ‘In Syrië hebben de kijkers nu problemen met stemmen via de telefoon, vanwege de oorlog.’ Maar hij gunde de Irakees zijn geluk, voegde hij er snel aan toe.

Vorig jaar, bij de Arabische versie van Idols won een Palestijnse kandidaat. Mohammed Assaf ontsnapte uit Gaza om mee te doen aan de tv-talentenjacht. Zijn winst zorgde voor een enorme feestvreugde in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.

‘Dat was een magisch moment’, herinnert Hans de Vet zich. De Vet ontwerpt zo’n beetje alle decors van grote televisieshows in het Midden-Oosten. Zijn ontwerpbureau heet Pivot. In zijn ontwerpen maakt hij gebruik van led-panelen afkomstig van zijn andere bedrijf: LedGo. De lampen, vloeren, alle glitter en lichtjes in de show waar miljoenen mensen naar kijken, doen mij denken aan de vertelling van ‘Duizend-en-een-nacht’. Maar in werkelijk zijn de materialen zo Hollands als het maar zijn kan.

Bovenin de studio zitten Hans, Alex, Bas, Kenneth, Gert, Joost, Alex, Wim en hun Syrische chauffeur Mike. Ze drinken koffie, roken shag en werken hard. Al jaren is het licht en decor van de shows van de Saoedische zender MBC in handen van De Vet.

Iedereen kent Hans en zijn team. In het hotel hebben ze eigen kamers waarvan er één is omgetoverd tot woonkamer, een eigen wifi-netwerk en een eigen ontbijttafel met voorraadkast waarin potten pindakaas en hagelslag staan.

De ondernemers hebben hier in Beiroet hun eigen wereld gecreëerd. Een waar sprookje van duizend-en-een-nacht.

Bekijk hier een kort (lage kwaliteit) fragment van de finale. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s