Gezocht: internationaal ondernemende vrouwen

IMG_1766

Toen ik begon aan mijn zoektocht naar ondernemers voor Wereldveroveraars, besloot ik ook een aantal internationaal opererende vrouwen op te zoeken. Niet omdat ik zo nodig aan positieve discriminatie moet doen, maar omdat het FD met grote regelmaat reacties krijgt van lezers die vinden dat we ‘te mannelijk’ zijn. En zo’n klacht zou ik – als vrouw – natuurlijk niet aan mijn broek willen.

Laat ik eerlijk zijn: de teller staat vooralsnog op nul. Nul. Ik zoek hard, maar het blijkt een lastige opgave. Waarom? Op die vraag moet ik het antwoord schuldig blijven.

Ondernemers of beleggers van het vrouwelijke geslacht zijn doorgaans meer risicomijdend dan mannelijke ondernemers. Maar er moet meer aan de hand zijn. Op de evenementen van wereldveroveraars zijn er altijd veel vrouwen aanwezig, waar zijn ze gebleven?

Hier in Oman merk ik dat het ook niet helemaal vanzelfsprekend is om als vrouw in het Midden-Oosten te ondernemen. Nu mag de positie van vrouwen in Oman in vergelijking met omringende landen met recht modern genoemd worden. Maar hoe onderneem je als vrouw in het Midden-Oosten?

In sommige landen is dat schier onmogelijk. Denk aan Saudi-Arabië, een land waar ook Lucas van Oostrum onderneemt. ‘Je zit in het vliegtuig naar Riyad en dan gaan vlak voor de landing alle niqaabs op. Een ongetrouwde vrouw onder de 45 mag niet alleen met een man in de auto reizen. Dan wordt het als vrouwelijke ondernemer verdraaid lastig’, weet Van Oostrum.

Een collega van de Haagse ondernemer weet dat een vrouwelijke ondernemer die naar Saudi wilde, werd geweigerd. ‘Ze kwam het land niet eens in’.

Nogmaals, in Oman is dit niet aan de orde. Sterker nog: het bevalt me wel dat ik continu als eerste een gebouw, een lift, een auto of een restaurant binnen mag. ‘Ladies first’ blijkt een gouden regel hier. Maar deze vrij oppervlakkige observatie zegt nog niets over de mogelijkheden voor een Hollandse, vrouwelijke ondernemer in het Midden-Oosten. Hoe onderneem je hier als vrouw? Wie het weet, mag het zeggen. Kortom: internationaal ondernemende vrouwelijke ondernemers, meld u!

6 gedachten over “Gezocht: internationaal ondernemende vrouwen

  1. ja, ik onderneem in meer dan 70 landen, inclusief 25 landen in Afrika. Niet Saudi. We groeien zo hard, dat we niet alles tegelijk kunnen. Niks tegen Midden Oosten. Groet Paulien

  2. Zojuist een nieuw bedrijf gelanceerd in de UAE, Marhababy. De Blije Doos (voor de dames die kindjes hebben vast niet onbekend), maar dan anders. De UAE cultuur heeft voors en tegens voor vrouwelijke ondernemers. In ieder geval mag ik hier wel alleen, zonder mijn man over straat..

  3. Internationaal ondernemen, hoe doe je dat? Tweewekelijkse blog. Elke 2 weken schrijven we een blog over onderwerpen die worden aangedragen door reacties of die wij voor u selecteren. Zoals over de Incoterms-regels, de internationale standaard over de rechten en plichten met betrekking tot transport van goederen. Ook geven we u namen van instanties of websites, waar u relevante info kunt vinden over de zaken die we bespreken in onze blogs. Wilt u zich abonneren op onze blog, zodat hij automatisch bij u in de mailbox komt? Of heeft u een interessant onderwerp?
    Bent u starter internationaal ondernemen? Meld u aan via info@click2facts.nl

    Onze eerste blog kunt u lezen op : http://bit.ly/1skCOgE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s